KissQkta

Osztrák Beigli

2014. december 21. - Gáncsné Vasas Tünde
A receptet egy már nyugdíjas kolléganőmtől kaptam. Mivel még dec 24-én is dolgozni fogok, így elég kevés időm marad sütögetni. Ezért szeretem ezt a receptet, hamar kész van.



Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 ek zsír
3 ek cukor
1 tojás
kevés só
kb 3-5 ek langyos tej
Fentieket összekeverni, kb 15-20 percig pihentetni, majd 4 egyenlő gombócra osztani.

Töltelékek
20 dkg dió 4 ek cukor, 1 cs. van.cukor tejjel
20 dkg mák, 4 ek cukor, 1 cs. van.cukor vízzel jó keményre kikeverni, nehezen legyen kenhető a tésztára
Lehet még ízlés szerint reszelt citromhéjat és mazsolát is tenni a töltelékekbe

Kb A4-es lapokra nyújtani, megkenni a töltelékkel, feltekerni






kb 25x20 cm-es tepsibe pakolni



1 db tojással megkenni
kicsit megszurkálni
fél órára a fagyasztóba tenni.
160 C fokos, előmelegített sütőben sütni.




Mosdatott sütőköves mindennapi kenyér




Egyre jobban kezdem kiismerni a Kennyt a pékinasom, és a sütőköves sütést is. Eddig csak simán kiborítva, lisztesen sütöttem kenyeret a kövön. Most kipróbáltam a kemencés módszert, amikor bevetés előtt egy kicsit megmosdatják a kenyeret. Lapátra borítva lesöpörtem a tésztáról a lisztet, bevizeztem, bevágtam, majd így csúsztattam a kőre.
Már a tésztáján is éreztem, hogy most nagyon jó kenyér lesz. Kisülve pedig pillekönnyű lett.
Hozzávalók megegyeznek a Pityókás kenyeremével.





még langyosan felvágva:



Pityókás kövön sült

Tegnapról meghagytam a főtt krumpli levét, ezzel készült a mai mindennapim.





Előtésztába
10 dkg BL112
10 dkg krumplilé
10 dkg öregtészta
2 ek búzakovász

Másnap reggel dagasztáskor
2 dl krumplilé
10 dkg világos rozsliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg BL80
2 kk só
1 ek olivaolaj
10 g élesztő

elkészítése megegyezik a mindennapi kenyeremével

Vajlingban sült mindennapi kenyerünk




Régóta szeretném kipróbálni a vaslábasban sütést. Vaslábasom sajnos nincs, de több helyen láttam ezt az ötletes megoldást a vaslábas helyettesítésére. Gondoltam egy merészet, és kipróbáltam ezt a kreatív sütési módot. 

Recept és az elkészítése megegyezik a
Hibrid kövön sült mindennapi kenyér -ével. A kelesztőkosárból történő kiborítástól kezdve különbözik:

Sütőt előmelegítettem 250 fokra a vajlinggal együtt. Amikor a kelesztőkosárban duplájára kelt, átborítottam egy teflon sütőfóliára, azzal együtt tettem a vajlingba. Tésztát gyorsan pengével bevágtam, a tetejének befogott lábast bespricceltem vízzel, és befedtem vele. Így sütöttem 15-20 percig, majd levettem a hőfokot 200 fokra, ekkorra már megkérgesedett annyira, hogy kivehessem és áttehessem a kőre készre sütni.








Félfehér útifűmagos vekni

Bioboltban rostmix helyett ajánlotta az eladó az útifűmagot. Tegnapi a kenyeres csoportban sütött gyönyörű útifűmagos kenyér láttán úgy gondoltam, hogy én is teszek vele egy próbát.



Előző este az alábbiakat összekeverem az előtésztához:
10 dkg öregtészta
10 dkg víz
10 dkg BL80
2 ek tk.búzakovász

Majd másnap reggel ehhez hozzákevertem
2 ek útifűmaghéjat
200 g vizet
400 g BL112 lisztet

fél óra pihentetés után hozzádagasztottam
10 g élesztőt fél deci vízben elmosva
2 kk sót
2 ek puffasztott amarántot
2 ek kukoricapelyhet.

Kelesztőtálba tettem, 20 perc múlva átmozgattam, majd további 45 percig kelesztettem.
Ezután megformáztam, és kilisztezett kelesztőkosárban bő egy órán keresztül kelesztettem.







Sütőlapátra borítva bevágtam, majd a 250 fokos előmelegített sütőkőre csúsztattam. 15 perc múlva levettem 200 fokra a sütőt, és így sült még 30 percig.


Tk.rozskovászos tönkölydarás mindennapi kenyerem




Este összekutyultam
10 dkg öregtésztát,
2 ek tk.rozskovászt
10 dkg BL80 kenyérlisztet
10 dkg vizet
este:

reggelre ilyen lett:



Reggel hozzákevertem
10 dkg világos rozslisztet
30 dkg BL80 kenyérlisztet
20 dkg vizet
kb fél órát pihentettem

ezután 
fél dl cukros vízben elmosott 10 g élesztővel
2 kk sóval
2 ek burg.pehellyel
3 ek puffasztott amaránttal
3 ek tönkölydarával
készre dagasztottam


A tésztát 20 perc után átmozgattam, majd további 45 percig duplájára kelesztettem.




Cipóvá formázva fejjel lefelé kilisztezett kelesztőkosárba tettem, 







kb egy óra kelesztés után lapátra borítottam, bevágtam, 
majd a 250 fokra előmelegített samottkőre csúsztattam. 15 perc után lejjebb vettem 200 fokra a sütőt, így sült még kb 30 percig.







Hibrid kövön sült mindennapi kenyér




Nem volt csak 10 dkg öregtésztám, úgyhogy gondoltam egy merészet, és a hűtő aljából kivettem az egy hete ott éhező tk.búzakovászból jó másfél evőkanálnyit az előtésztához. 100 g BL80 és 100 g vízzel összekeverve állt a konyhapulton egész éjjel.




 Ma reggel tettem hozzá még
400 g kenyérlisztet
200 g vizet
Összekevertem, és hagytam kb fél órát pihenni. 

Majd ezután dagasztottam hozzá még
10 g élesztőt fél dl vízben elmosva,
2 ek puffasztott amarántot,
2 ek burgonyapelyhet,
2 kk sót.

20 perc kelesztés után átmozgattam, majd hagytam további 45 percig kelni.

Ezután cipóvá formázva, kilisztezett kelesztőkosárban kelesztettem duplájára. 






Majd egy búzadarával megszórt pizzalapát segítségével csúsztattam át az előmelegített samottkőre.




240 C fokon gőzös sütőben sült kb 15 percig, ezután levettem 200 C fokra. 
Így sütöttem még kb 20 percet.



viszonyításképpen, hogy mekkora



Kövön sült mindennapi kenyerem

Régi vágyam kövön sütni kenyeret. Ma végre megérkezett a samottlapom. 
Így a kiégetés után fel is avattam:




Recept ugyanaz, mint a kovászolt öregtésztás fehérkenyéré, csak a lisztek összetételét módosítottam egy kicsit. 15 dkg BL80 az előtésztához maradt, de dagasztáskor 35 dkg Király búzalisztet raktam bele. Burgonyapehely helyett pedig kukoricapelyhet. Dagasztás és az első kelesztőtálas kelesztésig a munkafolyamata is ugyanaz. 
Ezután cipóvá formázva, kilisztezett kelesztőkosárban kelesztettem duplájára. 


Majd egy búzadarával megszórt pizzalapát segítségével csúsztattam át az előmelegített samottkőre.
(Legközelebb több búzadarát rakok alá, mert most jó nagyot kellett taszajtanom rajta, hogy áttehessem. Így egy kicsit el is csámpult közben.)






240 C fokon gőzös sütőben sült kb 15 percig, ezután levettem 200 C fokra. 




Így sütöttem még kb 20 percet.







süti beállítások módosítása
Mobil