KissQkta

Egyszerre sült vekni és cipó

2015. január 25. - Gáncsné Vasas Tünde
Ma magunknak és ajándékba is szerettem volna kenyeret sütni, így a kilós aludttejes-pityókás kenyér tésztáját formázáskor ketté vettem és két fél kilós kenyeret egyszerre sütöttem meg a kövön.










Utóbbi pár napban három kenyeret is sütöttem kb ugyanolyan recept alapján. Egyedül az esti előtésztába rakott liszt volt más bennük.
1. kenyérbe: világos rozsliszt
2. kenyérbe: BL80 (+ másnap 2 ek tönkölydara)
3. kenyérbe: tk tönköly liszt (+ másnap 2 ek tönkölydara)


előtészta:
10 dkg kovász
7,5 dkg liszt
7,5 dkg víz

reggel:
20 dkg fehér tönköly
30 dkg BL80
1 dl aludttej
1,5 dl főtt krumplilé
10 g élesztő 0,5 dl cukros vízben felfuttatva
2 kk só

Elkészítése megegyezik a tönkölyös cipóéval




Aludttejes - pityókás fehérkenyér

Holnap már munkanap, így ma gyorsan sütöttem még egy kenyeret. Mindig van itthon aludttejem, de állandóan elfelejtem belerakni. Szerencsére ma még időben eszembe jutott a félretett főtt krumpli levével együtt ;)

Este
10 dkg búzakovász
7,5 dkg víz
7,5 dkg BL80

Reggel
50 dkg BL80
10 g élesztő
0,5 dl aludttej
2 dl főtt krumplilé
2 kk só

elkészítése teljes mértékben megegyezik a tönkölyös cipóéval













Tönkölyös kövön sült cipó



Este összekevertem az előtésztát:
10 dkg sima búzakovászhoz
7,5 dkg tk tönköly
7,5 dkg víz
éjjelre a konyhapulton hagytam

Reggel 0,5 dl enyhén cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Hozzákevertem a maradék hozzávalókat:
20 dkg fehér tönköly
30 dkg BL80
2,5 dl víz
10 g élesztő
2 kk só
1 ek kukoricapehely

Robotgéppel kb 2 percig kevertem, míg összeállt. Ezután kb 10 percig autolizáltam, majd kb 8 perc alatt készre dagasztottam.
Üstből kivéve cipóvá formázva kelelesztőtálba tettem. 20 perc múlva átmozgattam, majd további 50 percig hagytam kelni. Enyhén lisztezett deszkán megformáztam, jól kilisztezett kelesztőkosárba tettem, ahol kb 75 perc alatt duplájára kelesztettem.
Sütőlapátra borítottam, bemetszettem és a 250 fokra előmelegített kőre csúsztattam.
5 perc múlva levettem a hőfokot 200-ra, így sütöttem még kb 40 percig.











Újévi félbarna cipó

Este összekevertem az előtésztát:
10 dkg kovász
75 g víz
75 g BL112
éjjel a konyhapulton hagytam

Reggel 0,5 dl enyhén cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Hozzákevertem a maradék hozzávalókat:
50 dkg BL112 liszt
3 dl víz (ebből 0,5 dl-t elvettem az élesztő felfuttatásához)
5 g élesztő
1 ek burg.pehely
2 kk só

Robotgéppel kb 2 percig kevertem, míg összeállt. Ezután kb 10 percig autolizáltam, majd kb 8 perc alatt készre dagasztottam.
Üstből kivéve cipóvá formázva kelelesztőtálba tettem.

20 perc múlva átmozgattam,

majd további 50 percig hagytam kelni.

Enyhén lisztezett deszkán megformáztam,




jól kilisztezett kelesztőkosárba tettem, ahol kb 75 perc alatt duplájára kelesztettem.




Sütőlapátra borítottam,

bemetszettem

és a 250 fokra előmelegített kőre csúsztattam.

5 perc múlva levettem a hőfokot 200-ra,

így sütöttem még kb 40 percig.


"Fogalmamsincshogykészült" kenyér :)




A tegnapi kovászolt kovászost akartam megsütni, de több, 50 dkg BL112 lisztből. Ki is számoltam, hogy kb mennyivel több folyadék kell hozzá azt bele is öntöttem az üstbe a kovászhoz. Csakhogy mire eljutottam a liszt méréséhez, elfelejtettem. Így 40 dkg-t mértem ki, mint tegnap. Már jó ideje dagasztottam, amikor rádöbbentem, hogy valamit elnéztem. Lapátoltam bele a lisztet rendesen, hogy elfogadható állagú tésztám legyen, de még így is elég lágy tészta lett.
Már átmozgatáskor is látszott, hogy nagyon jó bubis a tészta.






Kovászolt kovászos fehérkenyér

Ajándék kovászból készült a kovászolt kovászom. Szerettem volna csak sima fehérlisztes kovászból kenyeret sütni, de nekem jelenleg csak tk-som van. Így kértem abarátnőmtől.
Alexa Christi kovászolt természetes kovászos kenyerét alakítottam át "hibrid" kenyérré.
Kovászolt kovászról Alexa Christi blogjában olvashattok:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/03/kovaszolt-kovasz-azaz-kovaszos.html

Este bekevertem
10 dkg aktív kovászt
7,5 dkg BL80 lisztet
7,5 dkg vizet
Reggelig a konyhapulton hagytam.

További hozzávalók:
40 dkg liszt (15 dkg fehér tönköly, 25 dkg BL80)
4 g élesztő
csipetnyi cukor
2,5 dl víz (ebből elvéve, fél dl-ben futtattam fel az élesztőt)
1 ek burg.pehely
2 kk só

Élesztőt felfuttattam fél dl langyos cukrozott vízben, majd minden hozzávalót beleöntöttem a dagasztógép üstjébe. Alulra kerültek a folyékonyak, felülre a szárazanyagok.

Kb 5-8 percig dagasztottam. A szokásosnál lágyabb tészta lesz, de nem kell megijedni, így lesz szép hólyagos, könnyű tésztánk. Üstből kivéve még egy-két percig átdolgoztam kézzel is.

 


Cipóvá formálva kelesztőtálban hagytam 20 percig, majd átmozgattam és kb 60 percig kelesztettem.


Ezután gyúródeszkára borítottam, megformáztam és lisztezett kelesztőkosárba tettem, letakartam. Kb 75-80 perc alatt duplájára kelesztettem.


Sütőlapátra borítva bevágtam, megmosdattam, majd a 250 fokos előmelegített sütőkőre csúsztattam. 15 perc múlva levettem 200 fokra a sütőt, és így sült még 30 percig.

 

 

 

 

 





Öntöttvas lábasban sült cipó

Jézuska egy öntöttvas lábast hozott. Este természetesen azonnal bekutyultam az előtésztát, hogy másnap fel is avathassam.
A lábast tulajdonképpen sólet megy ilyesmik sütőben történő elkészítéséhez kértem. De ha már megajándékozott a Jézuska, nem tudtam ellenállni, hogy kipróbáljam vele a kenyérsütést is. Szép és jó a kenyér benne, de nem hasonlítható a kövön sütötthöz. Az jobban bejön nekem. Jobban ízlik és elkészíteni is egyszerűbb kövön. Úgyhogy a holnapi ajándékba készülő kenyér már újból kövön fog sülni :)




Este bekevertem az előtésztát, egész éjjel a konyhapulton hagytam
10 dkg vadkovász
10 dkg BL112
140 g víz

Reggel hozzádagasztottam az alábbiakat.
10 g élesztő
15 dkg fehér tönköny
25 dkg BL80
2 kk só
160 g víz
kevés olivaolaj

Kelesztőtálba tettem, majd 20 perc múlva átmozgattam. További 45-50 perc kelesztés után formáztam, és lisztezett kelesztőkosárban kb 60 pericg hagytam duplájára kelni. Közben a sütőt lábassal együtt előmelegítettem 220 fokra. Óvatosan átfordítottam a tésztát a lábasba, bevágtam a tetejét, lefedtem. Kb 40-45 percig sütöttem, az utolsó 10 percre levettem a fedőt, így sütöttem készre.







süti beállítások módosítása
Mobil