Kizárólag királybúzából még nem sütöttem kenyeret, de most ennek is eljött az ideje. Francia parasztkenyér receptje alapján készült. Kovászban nem királybúza van, hanem 50% pásztói bio BL80, 25% pásztói bio tk.rozs, 25% pásztói bio tk.búza.
4 órás autolízis alatt a királybúzaliszt hihetetlenül magába cuppantotta a folyadékot. A tészta dagasztógépbe téve nem ragadt az üst falához, majdnem azonnal tökéletes állagú lett. Épp csak addig kevertettem míg egyenletesen eloszlódott a kovász az autolizált tésztával, joghurttal és sóval.
185 g aktív kovász
400 g király búzaliszt KBL100
35 g frissen őrölt királybúza
345 g mentes ásványvíz
1 ek görög joghurt
17 g himalaya só
5 g árpamaláta
Elkészítése megegyezik az ásványvizes parasztkenyérével. Az edény méretéhez csökkentettem a tészta mennysiégét, és most nem vettem ketté, hanem egy cipót sütöttem.
Sütése : 260 fokra melegítettem edénnyel együtt a sütőt és, majd sütőpapír segítségével tettem bele a tésztát. Levettem a hőfokot 230 fokra. 20 percig sült lefedve, majd további 30 percig fedő nélkül.