Natasa Djuric oldalán láttam meg ezt a receptet. "Egyszerű és nagyszerű". Nagyon finom lett.
Hozzávalók:
Előtészta
100 g víz
100 g BL80
1 púpos evőkanál aktív kovász
-------------------
Tészta
180 g tej
370 g BL80
1 tojássárgája
1 ek cukor
12 g himalaya só (normálból 6g)
2 ek olvasztott vaj (helyette repceolajat tettem bele)
-----------------
Töltelék
100 g puha vaj
60 g barnacukor
2 tk fahéj
50 g reszelt csokoládé
ízlés szerint kevés kakaóport, narancshéjat, nutellát, diót, mandulát is tehetünk a töltelékbe
-----------------------------
Elkészítés:
Előző este elkészítjük az előtésztát, majd másnap reggel jól elkeverjük a tejjel. Beletesszük a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd a lisztet, sót, cukrot. Jól elkeverjük és kb 10 percig dagasszuk, míg sima és hólyagos lesz. Ekkor labdává formázzuk, tálba tesszük és letakarva duplájára kelesztjük (kb 3,5 óra).
Összekeverjük a tölteléket (nekem most elég híg lett, legközelebb szárazon fogom rászórni). Sütőformát vagy a vaslábast kibéleljük sütőpapírral.
Formázás
Tipp: Előtte a tésztát betehetjük 30-60 percre a hűtőbe, akkor könnyebben lehet vele dolgozni.
Tésztát kb 5 mm vastag, 30x45 cm téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, körben 1-1,5 cm-t szabadon hagyva. Hosszanti oldalán feltekerjük, végeit behajtjuk. Az így kapott roládot hosszában ketté vágjuk. Egyik végéthagyhatjuk egyben, vagy teljes hosszában is kettévághatjuk. Kihajtjuk a tésztát, hogy látszódjanak a rétegek, majd összefonjuk a két szálat. Köralakúra rendezzük, végeit összecsípjük és a kibélelt sütőformába tesszük. Duplájára kelesztjük. (1-3 óra)
Sütés:
Légkeveréssel 180 (vagy normál 200) fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd formából kivéve rácson hűtjük.
Részletesebb fázisképeket és az eredeti receptet itt találjátok:
http://www.mydailysourdoughbread.com/life-twists-sourdough-
cinnamon-chocolate-twist-bread/