Mára egy sokmagvas teljeskiőrlésű rozskenyeret hoztam .
70% tk rozskenyér
hozzávalók kb 650g veknihez:
125g kovász (fele BL80, fele tk)
250g tk rozsliszt
35g manitobaliszt
25g joghurt (elhagyható)
200 g víz
Előző este 20g napraforgómagot és 20g tökmagot megpirítunk, ezután hozzáadunk 20 g lenmagot (ezt nem pirítjuk meg!), 8g sót. 60g forrásban lévő vízzel felöntjük a keveréket. Másnapig állni hagyjuk.
Másnap a hozzávalókat összekeverjük, jó ragacsos tésztát kapunk (végén megy bele a só!), amit jól belisztezett felületen minimálisan gyúrva gömbölyítünk, majd 60 percig nejlonnal letakarva pihentetünk. Ezután gömbölyítjük, formázzuk. A rusztikus hatás végett illesztéssel lefelé! jól kilisztezett szakajtóba tesszük. Letakarjuk és 21-22 fokos helyen kb 2,5-3 órát kelesztjük.
Illesztéssel felfelé lisztezett sütőlapátra borítjuk, 230 fokos előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztatjuk.
Sütési idő: 45 perc (10 perc 230, 35 perc 190 fokon)