Mézeskalácstésza
Nagyon szeretem ezt a receptet. Karácsony előtt jó egy héttel már össze szoktam gyúrni, és ahogy van időm, apránként kisütöm. Egy hétig simán eláll a nyers tészta a hűtőben. Limara oldaláról van a recept.
40 dkg méz
30 dkg margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
1,5 kg liszt (1kg BL55+0,5 kg v.rozs vagy 1,5kg BL80. De készítettem már BL112-es félfehér lisztből is)
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten. Utána mehet a hűtőbe. Akár egy hétig is eláll benne. Nyújtáskor leveszek a tésztából kb."kétöklömnyi"darabot pár másodpercre bedobom a mikróba, amitől egy kicsit megpuhul. Jól átgyúrom, hogy ne maradjon benne levegő, mert így kisebb az esélye hogy felpúposodik. Nyújtásnál alálisztezek.
6mm vastagra nyújtani, kiszaggatni.
180 fokon, légkeveréssel 15 percig sütni