Különböző blogokat olvasgatva, rábukkantam az autolizálási módszerre. Bővebben pl itt olvashattok róla:
Gondoltam kipróbálom, ez a kenyerem már így készült. Szép, hólyagos, jól kezelhető tészta lett. Tényleg jót tesz a tésztának az autolizálás.
20 dkg fehér tönköly
5 dkg graham
25 dkg BL80
2 ek amarántliszt
1 ek sikér
kb 3,3 dl víz
fél óra pihentetés után hozzádagasztottam a többi hozzávalót:
3 cl oliva olaj
2 ek kukoricapehely
20-25 dkg öregtészta
2 kk só
1 dkg élesztő
5 g kovászpor (csak az íze kedvéért)
3 cl oliva olaj
2 ek kukoricapehely
20-25 dkg öregtészta
2 kk só
1 dkg élesztő
5 g kovászpor (csak az íze kedvéért)
A tésztát kelesztőtálban 15 percig hagytam pihenni, majd átmozgattam. További 45 percig kelesztettem. Megformáztam, majd a sütőtálban kb 60 percig hagytam kelni.
Bevágni a sütő bekapcsolásakor szoktam,
így hagytam még kelni, amíg a sütő elérte a kellő hőfokot.
Mikor bemelegedett a sütő, lespricceltem vízzel a tésztát, és előmelegített sütőben lefedve sütöttem 220 fokon kb 45 percig, majd a sütőedényből kivéve, rácson még 10-15 percig, míg elérte a kívánt színt.