KissQkta

Hétvégi "kovászos ujjgyakorlatok"

2017. március 26. - Gáncsné Vasas Tünde





Gabi a Jenői Pékségből adta a kezdőlökést, hogy édes kovász nevelésébe kezdjek. Egy hete fogtam hozzá az átetetéshez. Alig vártam, hogy süthessek vele. Fonott kalács receptjét sütöttem meg dupla adagban. Kicsit még kelhetett volna, de már nagyon türelmetlen voltam. Isteni finom, pihe-puha lett <3
Természetesen kenyérsütés nélkül se telhet el a hétvége, francia parasztkenyér és 70% tk.rozskenyér készült (diós-aszaltszilvás receptje dió és aszalt szilva nélkül).

Fonott kalács 
(Jenői Pékség receptje)
Hozzávalók 1 db 550g-os kalácshoz:

Langyos tej 103g
Pásztói finomliszt BL55 270g
Cukor 32g
Tojás 1db
Szobahőmérsékletű vaj 38g
Vanília – ½ rúd kikapart belseje vagy 1 mokkáskanál vanília kivonat vagy 9g vaníliáscukor
Fél citrom héja
Fél narancs héja
Himalaya só 7g

A kovászt elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, valamint a vaníliát, a citrom- és narancshéjat és összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, feszes tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad.
Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este a tésztát és reggel már formázhatjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra helyezzük és nejlonnal letakarjuk.
A kelesztés idejét nehéz meghatározni. Nem kell megijedni, akár 5 órába is beletelhet, mire a kétszeresére nő, ez függ a hőmérséklettől és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a tésztát.
Amikor elérte a kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk, hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert csak beleragadna. Megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy meghempergethetjük mákban vagy szezámmagban.
Utána mehet a sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 35 percig. Miután kivettük a sütőből, rácson hűtjük.











70%-os Tk.rozskenyerek







Francia parasztkenyerek







A bejegyzés trackback címe:

https://kissqkta.blog.hu/api/trackback/id/tr7312593107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna Oláhné Jelli 2017.03.30. 10:03:17

A Tk.rozskenyér receptjét hol találom meg?

Gáncsné Vasas Tünde 2017.03.30. 21:34:16

A diós-aszaltszilvás recepjte, csak most kihagytam belőle a diót és aszalt szilvát. http://kissqkta.blogspot.hu/2017/03/jenoi-pekseg-workshopjan-jartam.html
süti beállítások módosítása