KissQkta

70% teljeskiőrlésű cipó

2017. július 21. - Gáncsné Vasas Tünde

1.jpg

Utóbbi időben jóformán csak francia parasztkenyér került ki a sütőmből. Elég rég sütöttem utoljára teljeskiőrlésű kenyeret, úgyhogy ideje volt újra belevágnom. Bár küllemre nem olyan látványos mint egy fehérkenyér, de van olyan finom. 70% teljeskiőrlésű tartalmához képest pedig meglepően puha, levegős lett a bélzete. 

Hozzávalók 1db 750g-os cipóhoz:
150g 80%-os hidratáltságú kovász (50% BL80, 25% tk.rozs, 25% tk.búza)
60g manitobaliszt
180g Pásztói bio tk.búzaliszt
90g Pásztói bio tk.rozsliszt
250g mentes ásványvíz
13g himalaya só
4g árpamaláta

Jó ragacsos tésztát kapunk (végén megy bele a só!), amit jól belisztezett felületen minimálisan gyúrva gömbölyítünk, majd 30 percig nejlonnal letakarva pihentetünk. Ezután gömbölyítjük, formázzuk. A rusztikus hatás végett illesztéssel lefelé! jól kilisztezett szakajtóba tesszük. Letakarjuk és 21-22 fokos helyen kb 2,5-3 órát kelesztjük.
Illesztéssel felfelé lisztezett sütőlapátra borítjuk, 230 fokos előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztatjuk.
Sütési idő: 45 perc (10 perc 230, 35 perc 190 fokon)

20170721_160301.jpg

20170721_160342.jpg

20170721_160358.jpg

20170721_160448.jpg

20170721_162200.jpg

20170721_164833.jpg20170721_164808.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kissqkta.blog.hu/api/trackback/id/tr6412679021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása