Utóbbi időben jóformán csak francia parasztkenyér került ki a sütőmből. Elég rég sütöttem utoljára teljeskiőrlésű kenyeret, úgyhogy ideje volt újra belevágnom. Bár küllemre nem olyan látványos mint egy fehérkenyér, de van olyan finom. 70% teljeskiőrlésű tartalmához képest pedig meglepően puha, levegős lett a bélzete.
Hozzávalók 1db 750g-os cipóhoz:
150g 80%-os hidratáltságú kovász (50% BL80, 25% tk.rozs, 25% tk.búza)
60g manitobaliszt
180g Pásztói bio tk.búzaliszt
90g Pásztói bio tk.rozsliszt
250g mentes ásványvíz
13g himalaya só
4g árpamaláta
Jó ragacsos tésztát kapunk (végén megy bele a só!), amit jól belisztezett felületen minimálisan gyúrva gömbölyítünk, majd 30 percig nejlonnal letakarva pihentetünk. Ezután gömbölyítjük, formázzuk. A rusztikus hatás végett illesztéssel lefelé! jól kilisztezett szakajtóba tesszük. Letakarjuk és 21-22 fokos helyen kb 2,5-3 órát kelesztjük.
Illesztéssel felfelé lisztezett sütőlapátra borítjuk, 230 fokos előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztatjuk.
Sütési idő: 45 perc (10 perc 230, 35 perc 190 fokon)